Det nostalgiske tre

Jeg bor i skogen. Dvs, det var skog her da vi kjøpte tomta i -74. Tomtene rundt var bebygd få år tidligere, mens den vi fikk bare stod og ventet på oss.

Tomta var en bratt skrent som flatet noe ut lenger opp og inn på tomta. Så heter da også gata vår Bratten terrasse. Da jeg var liten hadde far min bygd hus selv på ei bratt og steinete tomt – og han syntes tomta jeg hadde skaffet var i bratteste laget.

Men før jeg kunne få tak i skytebas, måtte jeg fjerne den delen av skogen der huset skulle stå. Jeg fikk tak i en kar med motorsag, og det var ikke få trær han tok. Senere kjøpte jeg motorsag selv, og jeg syns å huske at det i løpet av de ti første årene ble mer enn 30 trær som hadde falt.

Trærne kappet jeg opp, kløyvde og stablet, og påfølgende vinter gikk hogsten opp i deilige, varme flammer.

Jeg tenkte at det måtte være morro å ta vare på en av de siste trestammene. Tanke ble til handling, og ut på -80 tallet ble en trestamme kappet på ca 4 m lengde. Jeg tok av barken så ikke maur og andre kryp skulle ta bolig der. Mauren hadde jo bodd på tomta lenge før meg og mente kanskje at han om mulig skulle ha del i denne lekre trestammen. Jeg gjorde altså det jeg kunne for at det ikke skulle bli bolig for kryp av noe slag.

I påvente av hva jeg skulle gjøre med denne stokken, fikk jeg dradd den inn i garasjen. Der ble den plassert på gulvet inntil veggen, liggende slik at den fikk luft rundt det hele.

Årene gikk. Trestammen ble ikke brukt hverken som mønestokk for utestue eller til benk. For noen år siden ryddet jeg i garasjen og trakk stokken ut. Den ble plassert inntil hekken mot nord, fortsatt opp fra bakken, og den ble smurt inn med både beis og diesel. Dette siste trikset hadde jeg lært av en som hadde egen brygge som stod på tømmerstokker.

I sommer har jeg ryddet litt på tomta. Det var ikke lett, men jeg bestemte meg for å forandre litt på forholdet til stokken. Det var brutalt – jeg aktiverte motorsaga og kappet stokken i lengder som passer for ovnen min. Så nå er de fotografert/dokumentert og plassert tilbake i garasjen. Jeg har satt «Kløyve stokken» på arbeidslista. Så får vi se om den varmer til vinteren, eller om det viser seg at jeg må sette i gang varmepumpa.

Men når jeg tenker meg om – jeg har et alternativ til for å få varme til vinteren  B-)

Den nostalgiske tømmerstokken

Den nostalgiske tømmerstokken

Om PyS

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Historie, Kommentarer, Livet, Natur. Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..