Kaffe på jobben – før og nå

Jeg begynte på Skarpenord i på begynnelsen av 70-tallet. Firmaet var lokalisert i Langesund, kontoret i Baneveien og verksted på Stoa. Antall ansatte i Baneveien var ca. 15 og verkstedet og montørstaben antar jeg hadde ca. 25-30 mann, med stadig vekst. På det meste, omkring 1980, nærmet vi oss 200 ansatte. Firmaet hadde også en salgsstab i Oslo som var i nærkontakt med rederne, det var en viktig kundegruppe.

Effektiviseringen nådde Skarpenord også, og omkring 1975 ble både vi i Baneveien og Oslo-staben flyttet til kontorene på Stoa. Der var det bygget nytt kontorbygg, og hele firmaet var nå samlet der. Vi hadde altså fått et urbant innslag i arbeidsstokken i Langesund, og vi som mente oss å tilhøre den jordnære delen av personalet kunne ane små tegn til primadonnanykker hos den ene nyankomne. Med kontor ved siden av sentralbordet, mente X at tittelen til Sentralborddamen like godt kunne være Sekretær i tillegg.

Den store snakkisen blant oss ble det nye som han innførte på sitt kontor – en kaffetrakter, som sekretæren skulle betjene. Mange av oss var vant til bedehuskjelen på kjøkkenet i Baneveien, den ble satt i drift til hver lunsj. I verkstedet var det heller ikke innført egen trakter selv om 9-pausen var fast innslag med kaffe på termos og tilhørende røyk. Men å innføre egen kaffetrakter på et vanlig kontor, det var uhørt.

Jeg husker ikke hvor lang tid det gikk før det var kaffetrakter tilgjengelig for oss alle. Det ble et naturlig innslag i arbeidsdagen, helt sikkert drevet frem av en «umerkelig» markedsføring fra kaffeindustriens side. Den delen av norsk industri fikk frem kaffebehovet hos oss alle, ikke bare på Skarpenord, men i arbeidslivet og hele befolkningen for øvrig.

Han som hadde hevet seg over oss andre ved å innføre egen kaffetrakter, var i historisk lys en fremskrittets mann. Dette i motsetning til oss andre som sa: «slik har vi aldri gjort det før».

Men det har vi altså nå – til gagns – hos Cathwell. God kaffe.

Kaffeutstyr hos Cathwell - 2010

Typisk kaffeutstyr hos dagens bedrifter: Thermoskanne for te, kaffetrakter, kaffekvern, putekaffemaskin, kapselkaffemaskin, vannkoker, thermoskanne for kaffe, kaffekapselstativ
– 2012 –

 

 

Om PyS

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Arbeid, Historie, Samfunn og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..